تعامل خدامحوري و دانش محوري وحدت واقعي حوزه و دانشگاه است
آيت الله "عباسعلي عميد زنجاني" رييس دانشگاه تهران گفت: وحدت حوزه و دانشگاه وحدتي ماهوي است و خدامحوري و دانش محوري هنگامي كه همگام با يكديگر باشند وحدت واقعي حوزه و دانشگاه اتفاق خواهد افتاد.
دكتر آيت الله "عباسعلي عميد زنجاني" در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، با بيان اين مطلب گفت: وحدت حوزه و دانشگاه وحدتي ماهوي است به اين معني كه عقل و علم متلازم هستند. علم و دين هم به صورت ماهوي مرتبط با يكديگر هستند.
وي تصريح كرد: از علم بايد به دين رسيد و از دين به علم. اين معنا و تعبير وحدت حوزه و دانشگاه است.
رييس دانشگاه تهران اضافه كرد: علم به دور از خدا واقعيت ندارد. كما اينكه خدا پرستي بدون علم هم معناي درستي ندارد.
آيت الله "عباسعلي عميد زنجاني" يادآور شد: اگر ما روزي به دانشي رسيديم كه دانش محوري خدا محوري باشد و به خدا محوري رسيديم كه ما را به دانش محوري برساند به وحدت واقعي حوزه و دانشگاه دست يافته ايم.
نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاه ها پل تحقق وحدت حوزه و دانشگاه است
معاون فرهنگي نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاه ها گفت: وحدت حوزه و دانشگاه در كشور نسبت به گذشته بهبود يافته اگر چه مطلوب نيست اما روندي رو به رشد دارد. در اين راه بايد با تقويت جنبش نرم افزاري در حوزه علوم انساني، بازنگري سرفصل ها و انطباق آنها با آموزه هاي ديني و كاهش فاصله آموزه هاي ديني حوزه و دانشگاه به اين وحدت انسجام بخشيد.
حجت الاسلام "اكبري جدي" در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، با بيان اين مطلب افزود: تعامل حوزه و دانشگاه نسبت به گذشته بهتر شده و از زمان شكل گيري نظام آموزش عالي در قالب دانشگاه روز به روز اين تعامل بيشتر شده است. البته در مقاطعي كه در اوايل انقلاب بود اين همبستگي به خاطر شرايط خاص آن زمان خيلي قوي تر و محكم تر بود مثل بقيه عرصه ها كه اين همبستگي وجود داشت.
وي اضافه كرد: بعد از آن مقطع خاص، مجددا اين تعامل و ارتباط در قالب يك روند طبيعي و معمولي آغاز شد. به نظر من اين روند يك روند رو به رشد است اگر چه مطلوبيت لازم را ندارد.
معاون فرهنگي نهاد نمايندگي ولي فقيه تصريح كرد: ارتباط حوزه و دانشگاه و وحدت اين دو به نحوي كه بتوانيم به همه آروزها و آرمان هاي انقلاب دست يابيم، نيست و با اين هدف فاصله زيادي داريم اما اين روند در حال تكامل و پيشرفت است.
"اكبري جدي" اضافه كرد: در بسياري از بخش ها اين فاصله مشاهده مي شود. به عنوان مثال در آموزش علوم انساني دانشگاه ها تفاوت هاي بسياري با مجموعه مباني آموزشي در حوزه هاي علميه دارند. تعريف نظام آموزش عالي و حوزه كاملا متفاوت است و خروجي هاي متمايزي را نيز دارد.
اين مقام مسئول افزود: ما نياز به يك صنعت ملي وحدت حوزه و دانشگاه داريم كه در آن تعريف قابل قبول و همه پذيري را عرضه كنيم و مسئوليت هاي بخش هاي مختلف را در آن مشخص كنيم.
وي در مورد نقش نهاد نمايندگي ولي فقيه در تعامل حوزه و دانشگاه گفت : حضور نهاد مصداقي از طرح و يا يك قدم مثبت در راستاي وحدت حوزه و دانشگاه است. حضور روحانيون فاضلي كه تحصيلات حوزوي دارند (اكثر آنها تحصيلات دانشگاهي نيز دارند) در دانشگاه ها در اين تعامل نقش بسزايي دارد. بخصوص روحانيان مدرس معارف اسلامي دانشگاه ها كه هم در عرصه هاي ديني و هم عرصه هاي علمي فعاليت مي كنند.
"اكبري جدي" تاكيد كرد: نهاد نمايندگي ولي فقيه به عنوان پلي در تحقق وحدت حوزه و دانشگاه از نظر فضا سازي و فراهم كردن بسترهاي تعامل بين اين دو نظام عمل مي كند. حضور روحانيون در دانشگاه اين ارتباط را تسهيل مي كند.
وي اضافه كرد: ما معتقديم به جاي كار نمادين در سالروز شهادت شهيد مفتح بايد اقدامات عملي در اين اين مسير صورت گيرد. با تقويت جنبش نرم افزاري در حوزه علوم انساني، بازنگري سرفصل ها و انطباق آنها با آموزه هاي ديني و كاهش فاصله آموزه هاي ديني حوزه و دانشگاه اين ارتباط انسجام خواهد يافت.
معاون فرهنگي نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاه ها افزود: تقويت وحدت حوزه و دانشگاه و تعامل محصول و خروجي آنها بايد در اولويت كارها قرار گيرد.
آسيب شناسي و حذف موانع ارتباط حوزه و دانشگاه در دستور كار وزارت علوم است
معاون حقوقي، پشتيباني و امور مجلس وزارت علوم، تحقيقات و فناوري گفت: هماهنگي و انسجام حوزه و دانشگاه از ضروريات است و در اين راستا وزارت علوم با هدف گسترش اين ارتباط در تلاش براي حذف موانع ارتباط حوزه و دانشگاه و آسيب شناسي آن است.
دكتر "سيد محمد حسيني" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، در خصوص ارتباط هر چه بيشتر حوزه و دانشگاه افزود: يكي از ضروريات كشور، ارتباط هرچه بيشتر و گسترده تر حوزه و دانشگاه است. وزرات علوم در دوره جديد بر ارتباط اين دو قشر نخبه جامعه تأكيد دارد.
وي تصريح كرد: دانشگاه و حوزه بايد در تعامل سازنده با يكديگر باشند و از دستاوردهاي يكديگر استفاده كنند و با كمك هم امور كشور را به پيش ببرند.
معاون حقوقي، پشتيباني و امور مجلس وزارت علوم افزود: برنامه هاي اين روز در بزرگداشت حوزه و دانشگاه، بيشتر حالت سمبليك و نمادين دارد، اما وزارت علوم در تلاش است، اهداف را به صورتي واقعي به اجرا در آورد. در اين راستا معاونت فرهنگي وزارت علوم با نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري و وزير علوم نيز برنامه ها و جلساتي را با حوزه و علما برقرار كرده است.
وي يادآور شد: حوزه و دانشگاه مي توانند همكاري هاي زيادي را در رشته هاي علوم انساني، در زمينه تدوين كتب درسي و كمك درسي داشته باشند. مراكز تحقيقاتي حوزه نيز كمك هاي موثري را مي توانند به دانشگاه ها كنند.
"حسيني" تقويت دروس عمومي معارف و اخلاق اسلامي دانشگاه ها را در راستاي وحدت حوزه و دانشگاه ضروري دانست و افزود: حوزه و دانشگاه با وحدت و انسجام مي توانند در سطح كلان كشور تأثير گذار باشند.
وي اظهار داشت: آسيب شناسي لازم نيز در خصوص برطرف ساختن موانع و شبهات موجود در حال انجام است.
معاون حقوقي، پشتيباني و امور مجلس وزارت علوم تصريح كرد: طرح هاي موجود در خصوص ارتباط حوزه و دانشگاه بايد عملياتي شود و در حد حرف باقي نماند. بايد در بودجه ها هم راهكارهاي لازم در نظر گرفته شود.
زمينه تبادل اساتيد حوزوي و دانشگاهي بايد فراهم شود
وزير سابق علوم، تحقيقات و فناوري گفت: اگر اطلاع رساني در زمينه فعاليت هاي حوزه و دانشگاه افزايش يابد هر دو نهاد متوجه مي شوند اهداف مشتركي را دنبال مي كند. علوم حوزوي و دانشگاهي مكمل يكديگر و در يك راستا هستند. اين اطلاعات زمينه هاي همكاري را گسترش مي دهد و دانشگاه ها و حوزه هاي علميه مي توانند براي تدريس از چهره هاي برجسته يكديگر استفاده كنند.
دكتر "جعفر توفيقي" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" با بيان اين مطلب افزود: اصل تعامل حوزه و دانشگاه بسيار مفيد است و همه بر اين اصل تاكيد دارند. با توجه به اينكه هم حوزه و هم دانشگاه نهادهاي علمي و فرهنگي هستند در ماموريت و رسالت ها هم مي توانند يكسان باشند. در واقع حوزه و دانشگاه براي توسعه علمي و فرهنگي كشور تلاش مي كنند. نقطه هدف و آرماني هر دو نهاد يكسان است.
وي اضافه كرد: معمولا اين طور تصور شده است كه بيشتر دانشگاه ها به علوم پايه و تجربي و حوزه هاي علميه به الهيات، معارف و علوم انساني توجه مي كنند. با وحدت حوزه و دانشگاه هم دانشگاه مي تواند در فعاليت هاي علمي حوزه ها مشاركت كند و هم حوزه هاي علميه مي توانند در مسائل دانشگاه ها حضور داشته باشند.
عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس اضافه كرد: در سال هاي گذشته با توجه به تاكيدات مسوولان اقدامات نسبتا خوبي انجام شده و بايد تلاش بيشتري در اين زمينه صورت گيرد. از جمله اينكه مراكز آموزشي متعددي تاسيس شده است كه با سيستم مشترك حوزه و دانشگاه اداره مي شوند. در اين مراكز علوم تجربي و حوزوي جزو برنامه هاي درسي قرار گرفته است.
"توفيقي" همچنين مراكز پژوهشي مثل پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تاسيس شده كه دستاورد بسيار خوبي است كه بين اصحاب حوزه و دانشگاه همسويي و همفكري ايجاد كرده است.
وي اضافه كرد: همچنين دروس معارف اسلامي كه توسط حوزويان در دانشگاه ها تدريس مي شود دستاورد خوبي است كه دانشجويان را با اين حوزه آشنا مي كند. اخيرا هم توافقاتي شده است تا از محتواي علمي حوزه هاي علميه در كتب درسي رشته هاي دانشگاهي بيشتر استفاده شود.
وزير سابق علوم يادآور شد: در مجموع اقدامات خوبي انجام شده است اما با توجه به اهميت دو نهاد بايد بيشتر تلاش شود. به نظر من دو طرف بايد بيشتر از ظرفيت هاي هم آگاه شوند و اين طي نشست ها و بازديدهاي متقابل از حوزه هاي علميه و دانشگاه ها صورت مي گيرد.
پيوند حوزه و دانشگاه، پيوند نخبگان فكري جامعه است
مسئول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه آزاد اسلامي واحد كرج گفت: تحقق پيوند حوزه و دانشگاه از دستاوردهاي گرانقدر انقلاب اسلامي است و اين پيوند بايد بيش از پيش تقويت شود.
حجت الاسلام "صادق رزاقي" در گفتگو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود : انقلاب اسلامي ايران دستاوردهاي گرانبهايي را براي ما به يادگار گذاشت كه يكي از آنها، پيوند نخبگان فكري جامعه است. وحدت حوزه و دانشگاه از نمودهاي اين پيوند است.
وي افزود: تشكيل گروه معارف در دانشگاه ها و وجود رشته هاي همگون مانند الهيات عامل موثري در تقويت اين وحدت بوده است.
"رزاقي" خاطرنشان كرد: بايد از طريق شيوه هاي معقول و ممكن، وحدت حوزه و دانشگاه را گسترش داد. تا زماني كه اين وحدت محقق نشود، ساماندهي جامعه ممكن نخواهد شد.
وي با تاكيد بر اهميت توسعه روند هم انديشي و آزاد انديشي در جامعه تصريح كرد : جامعه اي كه در آن همه مي توانند آزادانه بينديشند و اظهار نظر كنند به سمت رشد و توسعه خواهد رفت. اين مسئله در تكامل معنوي جامعه بسيار موثر خواهد بود.
نظر شما